Amelib

Η Προσβάσιμη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη AMELib για άτομα με εντυποαναπηρία.

Η ανάπτυξη της AMELib είναι μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών που η λειτουργία της ξεκίνησε το 2015. Στόχος του έργου είναι η άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι εντυποανάπηροι φοιτητές. Στην πλατφόρμα ελεγχόμενης πρόσβασης και χρήσης AMELib, τεκμηριώνονται βάσει διεθνών προτύπων, πρωτίστως ακαδημαϊκά εγχειρίδια που στην συνέχεια και συμφώνα με τις ανάγκες των χρηστών μετατρέπονται και τροποποιούνται ώστε να γίνουν αναγνωρίσιμα από λειτουργικά προγράμματα ανάγνωσης οθόνης. Όλοι οι φορείς που συμμετέχουν ενεργά στην AMElib δραστηριοποιούνται σύμφωνα με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση [ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/98546 (ΦΕΚ Β2065 24.10.2007.)]η οποία είναι προπομπός της ενσωμάτωσης της Συνθήκης του Μαρακές στην ελληνική νομοθεσία. Ο μελλοντικός τρόπος ενσωμάτωσης της συνθήκης, η όποια εξαιρεί διεθνή δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας προς όφελος των ατόμων με προβλήματα όρασης (VIP) θα καθορίσει κατά κάποιο τρόπο και τον βαθμό συμπερίληψης στην εντυποαναπηρία άλλων προβλημάτων ανάγνωσης και μάθησης πέρα από αυτά της όρασης. Μελλοντική φιλοδοξία του έργου είναι να εξελιχθεί σε μια εθνική ψηφιακή βιβλιοθήκη, ακολουθώντας όλες τις διεθνείς εξελίξεις στο θέμα της προσβασιμότητας και των βοηθητικών τεχνολογιών, ώστε να παραέχει μια βιβλιογραφική συλλογή ικανοποιητικού μεγέθους και θεματικής ευρύτητας για μια απρόσκοπτη εκπαίδευση για όλους.

Ντίνα Κακάλη

Η Κωνσταντία (Ντίνα) Κακάλη είναι διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου εργάζεται από το 1991. Έχει σπουδάσει Βιβλιοθηκονομία και Επιστήμη της Πληροφόρησης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση και Οργάνωση των Βιβλιοθηκών στο Ψηφιακό Περιβάλλον. Έχει ακόμα πτυχίο Κοινωνιολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και συμμετείχε για πολλά χρόνια ως Αναπληρωματικό μέλος στο Συμβούλιο Βιβλιοθηκών και Αρχείων του Υπουργείου Παιδείας. Μέχρι τώρα έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα

Γεωργία Γραμματικού. 

Η Γεωργία Γραμματικού είναι βιβλιοθηκονόμος και έχει εργαστεί ως διευθύνουσα σχολικής βιβλιοθήκης στην ιδιωτική εκπαίδευση έχοντας παράλληλα διδάξει πληροφοριακή παιδεία. Επίσης έχει εργαστεί ως βιβλιοθηκονόμος και επιμελήτρια συλλόγων σε διάφορους τύπους βιβλιοθηκών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα, συνεργάζεται με το Πάντειο Πανεπιστήμιο στην διαχείριση της AMElib, της προσβάσιμης ψηφιακής βιβλιοθήκης που προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα με προβλήματα όρασης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Επιστήμη της Πληροφορίας από το UCL, UK και έχει λάβει μέρος σε πληθώρα συνέδριων και επιμορφώσεων στην Ευρώπη. Η πτυχιακή της εργασία ήταν πάνω στη δυσλεξία και τα παρόντα ερευνητικά ενδιαφέροντα της είναι πάνω στις τεχνολογίες προσβασιμότητας και στην διαχείριση ψηφιακού περιεχόμενου, κυρίως στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστήμων. 

Περίληψη

Η παρουσίαση μας θα περιλαμβάνει μια συνοπτική περιγραφή της υπηρεσίας AMElib και θα δούμε τι ρόλο μπορεί να παίξει η Συνθήκη του Μαρακές που θέτει νέους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας πολιτιστικών έργων και εκδόσεων προς όφελος των τυφλών και αμβλυώπων στην συμπερίληψη και άλλων μαθησιακών δυσκολιών στις θεσμοθετημένες εντυποαναπηρίες.

Μπορείτε να κατεβάσετε την παρουσίαση

Η Προσβάσιμη Πολυτροπική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη AMELib και το υφιστάμενο πολιτικό πλαίσιο.

Κάντε εγγραφή στο newsletter, για να σας κρατάμε ενήμερους με πολλά πολλά ενδιαφέροντα νέα, σεβόμενοι πάντα την ιδιωτικότητά σας και τις αρχές του GDPR.

Εγγραφή στο Newsletter

Related Posts