CLARK JAMES MISHLER, Φωτογράφος. Η ζωή μέσα από φωτογραφίες

“Πιστεύω ότι το επειδή δεν μπορούσα να διαβάσω, μου έδωσε απίθανες δυνατότητες να δω τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο”

Αλάσκα

Ο Clark Mishler είναι ένας από τους πιο φημισμένους φωτογράφους στην Αμερική, που φωτογραφίζει κυρίως στην Αλάσκα.

Δυσλεξία

O Clark διαγνώστηκε επισήμως; με δυσλεξία στην ηλικία των 25.Μέχρι την ηλικία των 16 ετών, με δυσκολία διάβαζε μόλις 2 λέξεις στην σειρά.

Παρόλο που πολύ εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να τον κρατήσουν πίσω, θυμάται την μητέρα του να λέει: “δεν θα επιτρέψω ποτέ, το εκπαιδευτικό σύστημα να τον κρατήσει πίσω”

Ο Clark από πολύ νωρίς, έδειξε ενδιαφέρον για τις τέχνες και θυμάται πως η μητέρα του αλλά και ο παππούς του (καλλιτέχνες και οι δύο) τον ενθάρρυναν να αναπτύξει τα ταλέντα του. Ο παππούς του, του έκανε μαθήματα σχεδίου από 10 ετών και ζωγραφικής από 12 ετών. Τον ενθάρρυνε να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της παρατηρητικότητάς του και τελικά να το κάνει επάγγελμα.

Παρόλο που ο Clark έμοιαζε να είναι ένα κλασσικός “παραμυθάς” εξομολογείται ότι ήταν ένα “ήσυχο” παιδί, που άρχισε να μιλά στην ηλικία των 3,5 ετών.

Το πλεονέκτημα της δυσλεξίας

Ο Clark ήταν ο κατάλληλος για να γίνει είτε φωτογράφος, είτε σχεδιαστής. Συγκεκριμένα λέει: “Πάντα αναρωτιόμουν, τι θα σκεφτόταν οι άλλοι, εάν τα μάτια τους, εισχωρούσαν ξαφνικά στο κεφάλι μου. Μάλλον θα ήταν ένα οπτικό σοκ για αυτούς γιατί μάλλον θα έβλεπαν πράγματα που δεν παρατηρήσει ποτέ τους. Συνήθως αυτό που τρελαίνει την γυναίκα μου, είναι ότι περπατώ πολύ σιγά, προσπαθώντας να ρουφήξω ότι βλέπω γύρω μου. Ψάχνω να βρω, πράγματα που δεν είναι στην θέση τους, μοτίβα, οπτικά μοτίβα, αντιθέσεις σχημάτων και χρωμάτων, χιλιάδες στοιχεία γύρω μας. Είναι μια εμμονή που ποτέ δεν σταματά.

Becky Farliegh, Anchorage

Αρχίζοντας τον Ιανουάριο του 2010, ο Clark ξεκίνησε να κάνει ένα πορτραίτο κάθε μέρα. Παρόλο ου έχει μετακομίσει από την Αλάσκα στην Calistoga, συνεχίζει ακάθεκτος.

Το περιοδικό Frontier Scientists έγραψε: “O Mishler είπε ότι θεωρεί ότι τα πορτραίτα του, δεν αντικατροπτίζουν μόνο την Αλάσκα έχουν και ανθρωπολογική οπτική. Τα ρούχα, τα μαλλιά, η αρχιτεκτονική, το φυσικό περιβάλλον, οι καιρικές συνθήκες, οι πολιτιστικές προοπτικές, όλα περνούν μέσα στις εικόνες του.”

Ο Mishler δήλωσε “Όλες οι μορφές περιβαλλοντολογικών παραγόντων είναι πολύ ενδιαφέρουσες μελλοντικά τόσο για τους ανθρωπολόγους και για απλούς ανθρώπους. Στο μέλλον, όταν θα κοιτάμε προς τα πίσω, θα λέμε, “Ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι; Πως ήταν ο καιρός τότε; Πόσο διαφέρει το Anchorage τώρα από τότε; “

Πηγή: Dyslexic Advantage

Ο σκοπός αυτών των άρθρων είναι να δυναμώσουν έφηβους και νέους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, να τους εμπνεύσουν να συνεχίζουν να προσπαθούν για να υλοποιήσουν τα όνειρά τους.

Ζητούμε λοιπόν, άτομα που έχουν παρόμοιες δυσκολίες και θέλουν να πουν την δική τους αλήθεια και το δικό τους όνειρο, να επικοινωνήσουν μαζί μας, στέλνοντας email στο info@d-all.gr, με θέμα: Εμπειρίες ενηλίκων