Για τα παιδιά μας
Για τα παιδιά μας

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του γονέα Νεκτάριου Βεντούρη, των εκπροσώπων του Σωματείου για τα Δικαιώματα του Παιδιού «για τα παιδιά μας» και των εκπροσώπων της Άτυπης Ομάδας Γονέων με την ονομασία Παρέμβαση για την Ειδική Αγωγή. Την τελευταία στιγμή δεν προσήλθε και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου για τα Δικαιώματα Παιδιών κι Ενηλίκων με ΔΑΔ, Αυτισμό και Asperger “ΔΑΔΑΑ”, Νίκος Αρβανίτης από την Ροδόπη λόγω καθυστέρησης στην μετακίνηση.
Η προφορική μας ενημέρωση ήταν ότι θα συναντήσουμε τον Δ/ντη κύριο Ρηγάτο, την κυρία Τζώρτζη και την κυρία Αντωνούδη τελικά όμως για υπηρεσιακούς λόγους δεν παρευρέθησαν οι δύο κυρίες.

Σε πολύ καλό και συνεργατικό κλίμα μας αναλύθηκαν από τον κύριο Ρηγάτο

1. Η διαδρομή της ηλεκτρονικής συνταγογραφισης που θα είναι η εξής:
 • α. O θεράπων ιατρός γνωματεύει ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας την πρότυπη γνωμάτευση και απαραιτήτως τα της παραγράφου 6 του άρθρου 45 του νέου ΕΚΠΥ.
 • β. Προωθεί για έλεγχο την γνωμάτευση στους ελεγκτές. Θα υπάρχουν ελεγκτές που θα απαντούν σε πραγματικό χρόνο αλλά και με χρονοκαθυστέρηση η οποία δεν θα ξεπερνά τις 20 ημέρες. Οι ελεγκτές έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν συμπληρωματικά στοιχεία ακόμη και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό στην περίπτωση που λείπουν στοιχεία από τον ατομικό φάκελο.
 • γ. Τα στοιχεία θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά .
 • δ. Στην συνέχεια ο γονιός θα πηγαίνει στον θεραπευτή του το πρόγραμμα του παιδιού
 • ε. Μετά, ο θεραπευτής, αφού εκτελέσει τις θεραπείες θα μπαίνει σε ειδική πλατφόρμα του συστήματος και θα τις καταχωρεί αντί απόδειξης χειρόγραφης.
 • στ. Ο ΕΟΠΥΥ σε χρονική διάρκεια όχι μεγαλύτερη του ενάμιση μήνα θα καταθέτει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα αντίστοιχα με την ηλεκτρονική συνταγή ποσά. Οι γονείς θα έχουν πρόσβαση ηλεκτρονικά στον ατομικό φάκελο του παιδιού.
 • ζ. Οι ελεγκτές δεν θα προσθαφαιρούν θεραπείες αλλά θα ελέγχουν αν έχουν καλώς χορηγηθεί σύμφωνα με την διαγνωστική κατηγορία και τον αριθμό θεραπειών που αναφέρονται στο παράρτημα. Στην περίπτωση μη συμφωνίας θα επιστρέφονται στον θεράποντα ιατρό.
 • η. Στο ερώτημα ποιων ειδικοτήτων είναι οι γιατροί αναφέρθηκαν οι ειδικότητες ΩΡΛ, ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ, ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΥ

Δεν διασαφηνίστηκαν τα εξής:

 • α) Με ποιον τρόπο θα φτάνει η γνωμάτευση στον γονιό από τον ελεγκτή
 • β)Αν στην γνωμάτευση θα βλέπουμε τις αρχικές θεραπείες και τις διορθώσεις
 • γ) Αν θα υπάρχουν και άλλες ειδικότητες πέραν των προαναφερθέντων
 • δ)Αν θα βλέπουμε τα στοιχεία του ελεγκτή γιατρού

Τα παραπάνω θα ζητηθούν εκ νέου με γραπτό κείμενο

2. Σχετικά με τις γνωματεύσεις

Δεσμεύτηκε προφορικά ότι το αργότερο έως την Πέμπτη θα δοθούν νέες οδηγίες με μικρής διάρκειας παράταση ως προς τις παλιές και νέες γνωματεύσεις . Δεν βρήκε θετική απόκριση η πρόταση μας, το μεταβατικό στάδιο αυτό να διαρκέσει μέχρι την λήξη κάθε γνωμάτευσης. Αντίθετα υπήρχε η διάθεση να δοθεί επί πλέον χρόνος σε περιοχές που έχουν μπλοκάρει μετά από αίτημα τους.

Μετά την Πέμπτη θα επανέλθουμε με γραπτό και τηλεφωνικό αίτημα

3. Σχετικά με τις διαγνωστικές κατηγορίες κατά ICD10

Είναι θετικοί να επανεξετάσουν κάθε αίτημα για την ένταξη των διαγνωστικών κατηγοριών που δεν αναφέρονται στο παράρτημα. Θα καλυφθούν και οι διαγνωστικές κατηγορίες που δεν συμπεριλαμβάνονται αυτή τη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς να επιμένουν στις αρχικές διαγνώσεις.

Από πλευράς μας θα διεξαχθεί μια διαδυκτιακή έρευνα για να μας ενημερώσετε για τις αλλαγές ή παραλείψεις στις γνωματεύσεις των παιδιών σας η οποία θα σταλεί στο τμήμα στρατηγικού σχεδιασμού όπως και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στην Παιδοψυχιατρική Εταιρεία για να αιτηθούν από πλευράς τους τα αντίστοιχα. Δεν έγινε κατανοητό το πώς θα καλυφτούν και με πόσες θεραπείες όσες δεν αναγράφονται στο παράρτημα.

Θα επανέλθουμε με γραπτό ερώτημα

4. Χρονική διάρκεια θεραπείας

Στις περιπτώσεις που η χρονική διάρκεια της θεραπείας δεν επαρκεί ο γιατρός θα συνταγογραφήσει επί πλέον θεραπείες οι οποίες θα περάσουν από το ΑΥΣ (Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο) για να δοθεί παράταση της θεραπείας.

5. Σχετικά με την πρότυπη γνωμάτευση

Θεωρούν απαραίτητη την συμπλήρωση όλων των πεδίων για όλες τις διαγνωστικές κατηγορίες από τον θεράποντα ιατρό. Με τις νέες διευκρινήσεις της Πέμπτης θα δούμε σε πόσο χρόνο θα πρέπει να συμπληρωθούν όλα αυτά

Από πλευράς μας θα υποβληθεί αίτημα προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό σύλλογο και την Παιδοψυχιατρική . Εκ νέου γραπτό αίτημα στον ΕΟΠΥΥ αλλά και στο Υπουργείο Υγείας . Στην ΠΟΣΓΚΑμεΑ και στην ΕΣΑΜΕΑ αν όλα τα παιδιά που χρήζουν ειδικών θεραπειών πρέπει και μπορούν να περάσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από όλες αυτές τις ειδικότητες να πραγματοποιήσουν όλες αυτές τις εξετάσεις . Να δούμε που υπάρχουν όλες αυτές οι ειδικότητες, το ψυχικό και οικονομικό κόστος με δεδομένο ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν αναγνωρίζει τις εξειδικεύσεις τον παιδονευρολόγων ,παιδοωρλ και παιδοαναπτυξιολόγων. Αν θα λάβουν υπόψη προχρονολογημένες εξετάσεις και μέχρι ποιας ημερομηνίας και τέλος θα πρέπει να μας απαντηθεί αν όλο αυτό το χρονικό διάστημα έως ότου συγκεντρωθούν όλα αυτά τα στοιχεία θα μπλοκάρουν τις αποζημιώσεις των παιδιών άρα και τις θεραπείες.

6. Σχετικά με την ηλεκτρονική διακίνηση των ιατρικών δεδομένων

Ο κύριος Ρηγάτος μας διαβεβαίωσε προφορικά πάντα ότι το νομικό τμήμα του ΕΟΠΥΥ τους διασφάλισε ότι η διαδικασία είναι σύννομη.Στο δικό μας αίτημα για παροχή πρόσθετων πληροφοριών, όπως π.χ. εαν πέραν της νόμιμης βάσης επεξεργασίας έχουν τηρηθεί τα όσα επιτάσσει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων περί ενημέρωσης των υποκειμένων, εκτίμησης αντικτύπου κλπ λάβαμε την απάντηση ότι έχει ασχοληθεί σχετικώς το νομικό τμήμα του Οργανισμού και ότι θα μπορούσε και ο ίδιος να απευθύνει κάποιο ερώτημα. 

Θα επανέλθουμε θέτοντας τα ερωτήματα μας στο νομικό τμήμα με την συμβολή νομικού.

7. Σχετικά με τον προϋπολογισμό

Σε ερώτηση μας πόσο ήταν το σχετικό κονδύλι από το 2015 έως το 2018 μας είπε ότι δεν έχει σαφή εικόνα ο ίδιος της προηγουμένη δαπάνης και να απευθυνθούμε στο οικονομικό τμήμα. Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 αν αποδεδειχθεί ότι δεν φτάνει θα βρουν πόρους και ουδείς θα μείνει απλήρωτος.

Θα επανέλθουμε εκ νέου και θα επιμείνουμε να μας δοθούν σαφή στοιχεία για τους προϋπολογισμούς των προηγουμένων ετών από το σχετικό τμήμα .

8. Σχετικά με την επιδημιολογική μελέτη

Δεν πήραμε σαφής απάντηση για την διενέργεια της.

Θα επανέλθουμε με νέο ερώτημα προς τον Υπουργό κύριο Ξανθό ο οποίος είχε δεσμευτεί κατά την διάρκεια της Ημερίδας για την παρουσίαση του Πορίσματος της Ειδικής Αγωγής πριν ένα χρόνο ότι θα προχωρήσει σύντομα στην διενέργεια της.

9. Σχετικά με το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής

Δεν πήραμε σαφής απάντηση αν εξ αυτού εκπονήθηκε ο νέος ΕΚΠΥ με το παράρτημα του. Δηλαδή δεν γνωρίζουμε αν λήφθηκε υπ΄οψιν το πορισμα εξ΄ολοκληρου ή αποσπασματικά ή καθόλου.

Θα επανέλθουμε με νέο ερώτημα.

10. Σχετικα με το voucher

Δείχνει να έχει απομακρυνθεί ως ενδεχόμενο και σχετικά με τις συμβάσεις των θεραπευτών έγινε μια απλή αναφορά ότι θα κλειθούν εκ νέου για συζήτηση από μηδενική βάση. Από πλευράς μας δηλώθηκε ότι είμαστε θετικοί στις συμβάσεις αν το δεχτούν οι θεραπευτές αρκεί να: ]

 • α) μην αλλάξουμε θεραπευτές
 • β) να αποζημιωθεί εξ΄ολοκλήρου το αντίτιμο που καταβάλλουμε σήμερα
 • γ) να μην αλλάξει ο χόνος και η ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας προς τα παιδιά μας. Και εκεί έληξε κάθε σχετική συζήτηση.

Ζητήθηκε να είναι πιο σαφείς και κατανοητές από όλους οι οδηγίες που κατά καιρούς δίνονται και να ενημερωθούν όλες οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ , όλα τα ιατροπαιδαγωγικά, τα ΚΨΥ , οι ΠΕΔΙ και τα 3βαθμια νοσοκομεία για τα τρέχοντα ώστε να μην υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση κατά περιοχές. (διορθώστε μου τις δομές)


Ο κύριος Ρηγάτος μας έκανε σαφές ότι θα χρειαστεί κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα για να δούμε πως λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα και δήλωσε ικανοποιημένος για την λειτουργία του τελευταίου 2ήμερου ενώ ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι υπήρξαν δυσκολίες πρακτικές και επικοινωνιακές το προηγούμενο διάστημα στις οποίες το τμήμα του είναι διατιθέμενο να διορθώσει.


Επίσης δήλωσε ότι ο ίδιος είναι πρόθυμος και διαθέσιμος να απαντήσει σε γραπτό τηλεφωνικό ή προφορικό αίτημα οποιουδήποτε και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για τον Απρίλιο αφού δούμε τις όποιες διορθώσεις πραγματοποιηθούν έως τότε.


Τονίζουμε ότι όλα τα παραπάνω ήταν μόνο μια ενημερωτική συζήτηση χωρίς ιδιαίτερες δεσμεύσεις άλλα με καλή πρόθεση επανεξέτασης του κάθε αιτήματος.Στο παρόν κάνουμε μια προσπάθεια αποτύπωσης της συζήτησης και δεν παραθέτουμε την δική μας άποψη και αίσθηση παρα μόνο τις κινήσεις που προγραμματίζουμε. Το ραντεβού είχε περιορισμένο χρόνο και τα αιτήματα μας πολλά για να αναλυθούν στο βάθος που επιθυμούσαμε.
Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι θα επανέλθουμε με τα παραπάνω γραπτά αιτήματα διεκδικώντας γραπτές δεσμεύσεις και απαντήσεις

Ευχαριστούμε
Βεντούρης Νεκτάριος
Κοκκίνου Δήμητρα
Μόσχου Αρετή
Χειμαριού Γενοβέφα

Πηγή: Θέλουμε γιατρούς για τα παιδιά μας