Ποιός ήταν

Ιδρυτής της Apple,  ένας άνθρωπος που ακόμη επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή, από το τι καιρό θα κάνει σήμερα, μέχρι την αποστολή ενός μηνύματος στην μητέρα μας. Όλα αυτά από μια μικρή συσκευή που χωράει στην παλάμη μας.

Ο Steve Jobs γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1955 στο Σαν Φρανσίσκο, από ανύπαντρη μητέρα που τον έδωσε για υιοθεσία, γιατί δεν μπορούσε να του δώσει την ζωή που ήθελε.  Μεγάλωσε με τους θετούς γονείς του στο Bay Area.

Η επαγγελματική του πορεία

Ο Steve ήταν ένας από τους πιο μεγάλους επιχειρηματίες στην Αμερικανική ιστορία.  Πρόεδρος, Γενικός Διευθυντής και συνιδρυτής της Apple Inc., ιδρυτής και πρόεδρος της NeXT,  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Disney βοήθησε στην ίδρυση της Pixar. Θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους της επανάστασης των μικρουπολογιστών.

Σχολείο έλλειψη ενδιαφέροντος

Ο  Steve προσπαθούσε πολύ στο σχολείο, δυσκολευόταν πολύ να συγκεντρωθεί σε ότι δεν έβρισκε ότι είχε πρακτική εφαρμογή στην καθημερινή ζωή.  Πήγε στο κολέγιο, λόγω του ότι οι θετοί γονείς του το είχαν υποσχεθεί στην μητέρα του. Πήγε στο κολέγιο Reed και σταμάτησε λόγω του ότι δεν έβρισκε κανένα ενδιαφέρον στα μαθήματα, μετά παρακολουθούσε μερικά μαθήματα που θεωρούσε ενδιαφέροντα,  μέχρι που σταμάτησε και αυτό. Πήγε μετά με φίλους στην Ινδία, το 1974, όπου μελέτησε τον βουδισμό και γύρισε μετά στο σπίτι του, αναζητώντας ένα σκοπό στην ζωή του.  Είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι άνθρωποι μπορούν να πετύχουν στις μέρες μας, ακόμη και χωρίς να πάνε στο κολέγιο ακόμη και στις μέρες μας.

Steve Jobs and Mac

Steve Jobs and Mac

Αφού επέστρεψε στο σπίτι, δούλεψε με την ΑΤΑRI, σκέφτηκε ότι η νέα τεχνολογία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και δουλεύοντας ένα νέο project ζήτησε από τον φίλο του Steve Wozniak βοήθεια στον προγραμματισμό. Άρχισαν να δουλεύουν για να κατασκευάσουν έναν προσωπικό υπολογιστή για τον μέσο χρήστη και να φέρουν αυτή την νέα τεχνολογία μέσα σε κάθε σπίτι. Ξεκίνησαν σχεδιάζοντας το Apple I έναν προσωπικό υπολογιστή. Η εταιρεία εκτινάχτηκε με την παραγωγή του Apple II , έναν από τους πιο καλούς προσωπικούς υπολογιστές. Η επιτυχία συνεχίστηκε με το Apple Lisa το 1983 και μετά με την επανάσταση που έφερε το Macintosh. Καθώς η εταιρεία αναπτυσσόταν, η ικανότητες ηγεσίας του Steve άρχισαν να αμφισβητούνται και έτσι μπήκε ο  John Sculley ως Γενικός Διευθυντής.. Ο Steve συνέχισε να ασχολείται με project της Apple και βοήθησε και στην ανάπτυξη του τμήματος υπολογιστικού σχεδιασμού της εταιρείας  Lucasfilm. Δημιούργησε την εταιρεία Pixar και κατασκεύασε την πρώτη ταινία Toy Story.

Η ανατροπή

Το 1985 ο Steve αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Apple. Ξεκίνησε μια νέα εταιρεία με την επωνυμία  NeXT computer δουλεύοντας με εντελώς πράγματα και προσπαθούσε ταυτόχρονα να βρει τον δρόμο του ξανά στην ζωή. Αφοσιώθηκε πολύ στην οικογένειά του αλλά και στην εταιρεία του, αλλά στην διάρκεια αυτή η Apple άρχισε να φθίνει. Η εταιρεία πέρασε στα χέρια μερικών νέων διευθυντών, αλλά χρειαζόταν νέα ηγεσία και όραμα.  Προτάθηκε στον Steve να επιστρέψει το 1997 και έτσι συνένωσε την NeXT με την Apple και ουσιαστικά την έσωσε από την χρεωκοπία. Έκανε σλόγκαν το “Σκέψου διαφορετικά” που οδήγησε σε όλα τα προϊόντα της Apple που σήμερα έχουμε.

Ο  Steve διαγνώστηκε με καρκίνο του παγκρέατος το 2003, και πέθανε σε ηλικία 56 ετών το 2011 από αναπνευστικές επιπλοκές λόγω του όγκου. Ο Steve ήταν πραγματικά εμπνευσμένος στον τρόπο τον οποίο έζησε την ζωή του, αλλά και το τι πέτυχε. Πραγματικά με ενθουσιάζει αυτό που είπε σχετικά με τα σημεία της ζωής του.

Connecting the dots of my life

Connecting the dots of my life

  “Πρέπει να πιστεύουμε ότι με κάποιο τρόπο στο μέλλον τα σημεία της ζωής μας θα συνδεθούν μεταξύ τους. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη σε κάτι, είτε αυτό είναι τα κότσια, η μοίρα, η ζωή, το κάρμα. Αυτή είναι η προσέγγιση ζωής που ποτέ δεν με απογοήτευσε και που έκανε την πραγματική διαφορά στην ζωή μου.”