Η χρήση των υπολογιστών στην εκπαιδευτική διαδικασία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, νέα εργαλεία μάθησης προσανατολισμένα στο μαθητή εισάγονται στις σχολικές τάξεις, προσφέροντας εκπαιδευτικές εμπειρίες που μεταβάλλουν τον μαθητή από απλό δέκτη γνώσης σε άτομο με ενεργό συμμετοχή στην εκπαίδευσή του.
Με την εισαγωγή της πληροφορικής στο Νηπιαγωγείο επιτυγχάνεται η εξοικείωση των μαθητών με τις βασικές λειτουργίες του υπολογιστή καθώς έρχονται σε μια πρώτη επαφή με τη χρήση του ως εποπτικού μέσου διδασκαλίας, ως γνωστικού – διερευνητικού εργαλείου και ως εργαλείου επικοινωνίας και αναζήτησης πληροφοριών στο πλαίσιο των καθημερινών σχολικών τους δραστηριοτήτων με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού.
Με τη χρήση του υπολογιστή σε αυτή την ηλικία οι μαθητές ενθαρρύνονται:
- Να προσεγγίζουν ένα σύνολο βασικών απλών εννοιών που αφορούν τη γενική δομή των υπολογιστικών συστημάτων.
- Να αποκτούν στοιχειώδεις δεξιότητες και γνώσεις χειρισμού λογισμικού γενικής χρήσης καθώς και ικανότητες μεθοδολογικού χαρακτήρα.
- Να απομυθοποιούν τον υπολογιστή και να τον χρησιμοποιούν ως εργαλείο ανακάλυψης, δημιουργίας, έκφρασης αλλά και ως νοητικό εργαλείο και εργαλείο ανάπτυξης της σκέψης.
- Να αναπτύσσουν δραστηριότητες στο πλαίσιο ποικίλων ομαδικών – συνθετικών εργασιών
- Να χρησιμοποιούν εφαρμογές πολυμέσων εκπαιδευτικού περιεχομένου και να εμπεδώνουν τις έννοιες που διδάσκονται στην τάξη.
Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζονται στην καθημερινή διδασκαλία των μαθησιακών περιοχών, σε συνδυασμό με τη βιωματική και τις άλλες μορφές εκπαίδευσης, έχοντας τη δυνατότητα:
- Οργάνωσης της γωνιάς του υπολογιστή με ή χωρίς διαδραστικό πίνακα.
- Υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
- Εμπλουτισμό και υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
- Έλεγχο της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης με την παρακολούθηση της πορείας των μαθητών μέσω του φακέλου του μαθητή/ομάδας/ τάξης με τις εργασίες που έχουν εκτελέσει.
- Εκτύπωσης και αξιοποίησης πόρων των παιχνιδιών για χρήση αυτών σε άλλες μορφές εκπαίδευσης.