Προ ημερών καθόμουν ένα πρωινό στο γραφείο μου στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, όπου φιλοξενούμαι εδώ και περίπου μια διετία ως Εξωτερικός Συνεργάτης για ερευνητικούς σκοπούς. Όπως κάθε μέρα, έτσι και τότε ανέμενα να ολοκληρωθεί η νευρολογική εξέταση των ασθενών του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ώστε να αναλάβω τη (νευρο)γλωσσική αξιολόγησή τους.

Εν αναμονή της έλευσης των προγραμματισμένων για κλινική εκτίμηση ασθενών μού γεννήθηκαν, με αφορμή την έρευνα που εκπονούμε από κοινού με τους συνεργάτες μου για τις γλωσσικές και νοητικές ικανότητες των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση (εφεξής ΠΣ χάριν συντομίας), κάποιες αυθόρμητες σκέψεις: «Τελικά έχει ουσιαστικό νόημα όλο αυτό το οποίο κάνουμε στους ασθενείς με ΠΣ; Αξίζει να τους υποβάλλουμε σε σωρεία δοκιμασιών για τη Γλώσσα και τη Μνήμη, με «εναλλαγή βαρδιών» μεταξύ Νευρογλωσσολόγων και Νευροψυχολόγων; Είναι τόσο αλληλένδετες αυτές οι ειδικότητες όσο δείχνουν εκ πρώτης όψεως; Δεν επαρκεί τέλος πάντων η εξονυχιστική καταγραφή που κάνουν οι καταξιωμένοι Νευροεπιστήμονες ενός κέντρου που πανευρωπαϊκώς -γιατί όχι και παγκοσμίως;- χαίρει της εκτίμησης αλλοεθνών ειδημόνων του χώρου;».

Ίσως όλα αυτά να μην ήταν παρά παρορμητικοί λογισμοί. Ξέρετε, από εκείνους που συνηθίζει να κάνει το μυαλό -ή για να μιλήσω επιστημονικά, ο Εγκέφαλος- όταν βρίσκεται σε χρονικά παρατεταμένη κατάσταση αδράνειας, όπως ο δικός μου εκείνη την στιγμή. Καθότι όμως είμαι άνθρωπος που αρέσκομαι να εμβαθύνω στα πράγματα, αποφάσισα να προσεγγίσω την εν λόγω νοητική διεργασία μου από μια διαφορετική σκοπιά, προτού τη μοιραστώ με το ευρύ κοινό.

Περί Νευροεπιστημών, Νευρογλωσσολογίας και Νευροψυχολογίας λοιπόν ο λόγος. Ένα τρίπτυχο που πρόκειται να αλλάξει άρδην τα δεδομένα στους κόλπους της Επιστημονικής Κοινότητας και συζητείται ήδη συχνά και έντονα. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, με την αναφορά μου στους ασθενείς με ΠΣ δεν επιθυμώ να αναδείξω τη συγκεκριμένη νευρολογικής φύσεως νόσο ως την υπέρτατη, υποβιβάζοντας άλλες νόσους που συνιστούν αντικείμενα μελέτης των Νευροεπιστημών (Νευρολογίας / Νευροανοσολογίας), π.χ. το Αιμορραγικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο και οι Πολυνευρίτιδες. Ωστόσο, πρέπει να λεχθεί ότι -αντικειμενικά μιλώντας- η ΠΣ συγκαταλέγεται στις συνηθέστερες νευρολογικές παθήσεις στη βιβλιογραφία. Σε κάθε περίπτωση όμως ας μην παρεκκλίνω από το αρχικό θέμα που ετέθη. Είναι γνωστό, και αυτή η πληροφορία εκμαιεύεται εύκολα από την ετυμολογική ανάλυση των λέξεων «Νευρογλωσσολογία» και «Νευροψυχολογία», ότι αμφότερες συνιστούν επιστημονικά σταυροδρόμια: σταυροδρόμια Νευροεπιστημών - Γλωσσολογίας και Νευροεπιστημών-Ψυχολογίας κατά αντιστοιχία. Συμπερασματικά, σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο, δηλαδή όσον αφορά τη σύλληψη της κεντρικής ιδέας, κοντολογίς τους ερευνητικούς προβληματισμούς του καθενός πεδίου, η ταύτισή τους είναι υπαρκτή. Αυτό είναι εξάλλου που βοήθησε στη συγκρότησή τους: η ακριβής περιγραφή των γνωστικών αντικειμένων τους, καθώς και των προτεινόμενων μεθόδων και εργαλείων τους προς υλοποίηση των ερευνητικών σκοπών που έχουν κληθεί να εξυπηρετήσουν.

Τι συμβαίνει όμως στην πράξη; Στην κλινική μα και καθημερινή πράξη; Από τη βραχύχρονη εμπειρία που έχω συλλέξει από την θέση μου ως Εξωτερικού Συνεργάτη / Νέου Ερευνητή στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ θα έπαιρνα το ρίσκο να ισχυριστώ -κι ας ηχήσει βαρύγδουπο- πως οι νευρογλωσσικές και ψυχομετρικές αξιολογήσεις δεν προάγονται ούτε λαμβάνονται όσο σοβαρά υπόψιν θα έπρεπε από τα Δημόσια Νοσοκομεία. Τα τελευταία χρόνια έχουν ιδρυθεί ομολογουμένως Κέντρα Διαταραχών Μνήμης σε πολλά, ίσως και στα περισσότερα δημόσια νοσοκομειακά κέντρα της χώρας. Πάραυτα παρατηρείται αυξημένη προτίμηση στα ιδιωτικά νευροψυχολογικά κέντρα, ιδίως εκ μέρους όσων η τσέπη τους βαστάει μια τέτοια κάθε άλλο παρά μικρή δαπάνη. Γιατί άραγε; Προφανώς όχι επειδή αρέσκονται κάποιοι να προσθέτουν έξοδα και να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους, ειδικά σε μια περίοδο που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός προκαλούν «ακατάσχετη αιμορραγία» στις τσέπες όλων. Το θέμα έχει να κάνει ξεκάθαρα με ελλιπή εμπιστοσύνη, η οποία εν πολλοίς απορρέει από εσφαλμένη ή ανεπαρκή ενημέρωση. Παρότι η Ιατρική Επιστήμη, και ειδικά οι Νευροεπιστήμες έχουν σημειώσει αξιόλογη πρόοδο σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι πολλοί αυτοί που ακόμα δυσκολεύονται να πειστούν πως αυτές είναι δυνατόν να συνυπάρξουν με άλλα πεδία. Εκτιμούν πως στα ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα είναι όχι μόνο ευκολότερο να βρουν διαθέσιμο ραντεβού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και πως χαίρουν μεγαλύτερης αξιοπιστίας οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται εκεί. Ως εκ τούτου προτιμούν να πληρώσουν κάτι παραπάνω αλλά να είναι βέβαιοι για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων παρά να τους παρασχεθεί μια δωρεάν υπηρεσία με αμφίβολα -κατά την κρίση τους- αποτελέσματα και επομένως συμπεράσματα.

Τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Το εφαλτήριο δεν μπορεί παρά να είναι η έγκυρη ενημέρωση. Ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει ότι τα δημόσια νοσοκομειακά κέντρα διαθέτουν τόσο τον κατάλληλο εξοπλισμό όσο και το καταρτισμένο προσωπικό για την πραγματοποίηση ψυχομετρικών αξιολογήσεων. Παράλληλα, είναι σημαντικό να επιδιωχθούν συνεργασίες με Εξωτερικούς Συνεργάτες από τον χώρο της Νευρογλωσσολογίας, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για τις γλωσσικές δεξιότητές τους, οι οποίες δεν μένουν ανεπηρέαστες από νόσους όπως είναι η ΠΣ και το Αιμορραγικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο ή διαταραχές όπως είναι ο Αυτισμός. Το Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση στο κομμάτι αυτό για όσα νοσοκομειακά κέντρα ακόμα δεν έχουν μεριμνήσει για τέτοιας λογής συνεργασίες.

Από αυτές τις συνεργασίες σε κέντρα υποστήριξης ασθενών με πάσης φύσεως ελλείμματα λόγου έχουν προκύψει σημαντικά ευρήματα που τεκμηριώνουν βιβλιογραφικά πόσο αχώριστα ενωμένες είναι Νευρογλωσσολογία και Νευροψυχολογία, πρωτοστατούντων των Νευροεπιστημών. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι τα ελλείμματα σε Ανώτερες Νοητικές Λειτουργίες επιδρούν άμεσα στους ποικίλους τομείς της Γλώσσας, όπως στη Μορφολογία, στη Σύνταξη και στη Φωνολογία / Φωνημική Επεξεργασία. Χαρακτηριστικά στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ εφαρμόζουμε στους ασθενείς με ΠΣ ένα εγκεκριμένο εργαλείο για την αξιολόγηση της Ταχύτητας Επεξεργασίας Εισερχομένων Πληροφοριών ονόματι Symbol Digit Modalities Test (SDMT). Η χορήγησή του παράλληλα με εγκεκριμένη δοκιμασία Σύνταξης το ανέδειξε σαν σημαντικό προβλεπτικό δείκτη για δυσχέρειες στην πρόσληψη π.χ. των αναφορικών, ενίοτε και των παθητικών προτάσεων. Κοντολογίς, η αδυναμία των ασθενών να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα τη λογική ακολουθία συμβόλων που αντιστοιχούν σε νούμερα συνεπάγεται ταυτόχρονη δυσκολία να παρακολουθήσουν τη λογική σειρά των όρων μιας πρότασης και να τους αποδώσουν τόσο σωστούς συντακτικούς (Υποκείμενο, Αντικείμενο) όσο και σημασιολογικούς / θεματικούς ρόλους (Δράστης, Θέμα). Από την άλλη, τα ελλείμματα στη Συντακτική Πρόσληψη δεν συνάδουν απαραιτήτως με αυτά στη Λεκτική Εργαζόμενη Μνήμη, όπου πολλάκις τα τελικά αποτελέσματα καταφάνηκαν αισθητά υψηλότερα.

Ακόμη, διαμέσου της χορήγησης εγκεκριμένης δοκιμασίας Μορφολογίας (σχηματισμός Ομαλού / Ανώμαλου Αορίστου) φάνηκαν σημαντικές ανωμαλίες στο γλωσσικό τομέα αυτόν που δικαιολογούν και δικαιολογούνται από ελλείμματα της Λεκτικής Εργαζόμενης / Βραχύχρονης Μνήμης, όπως αυτά ανέκυψαν μέσα από τις επαναλήψεις πραγματικών λέξεων και ψευδολέξεων αντιστοίχως. Πολύ σημαντικό προς επισήμανση είναι πως η υπό εξέλιξη προαναφερθείσα έρευνα κατέρριψε σημαντικά το μύθευμα πως οι επιδόσεις των ασθενών σε τέτοιες δοκιμασίες επηρεάζονται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, από τα έτη εκπαίδευσής τους. Μέσα από τον διαχωρισμό των ασθενών με ΠΣ σε Επανεμφανιζόμενη και Πρωτοπαθώς / Δευτεροπαθώς Προϊούσα ΠΣ χύθηκε άπλετο φως στην επιρροή της διάρκειας νοσηλείας και του τύπου της νόσου και καταδείχθηκε πως ο βαθμός επίδρασής τους στις επιδόσεις των εν λόγω ασθενών ξεπερνά πολύ εκείνον των ετών εκπαίδευσης / του μορφωτικού επιπέδου.

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω; Ότι από το τρίπτυχο «Νευροεπιστήμες, Νευρογλωσσολογία, Νευροψυχολογία» δεν γίνεται να απουσιάζει κανένα παρακλάδι αν οι πρώτες θέλουμε να λέμε πως λειτουργούν ως εύρυθμο όλον. Μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα τα ευρήματά τους ανεξαιρέτως, όμως η μια δεν μπορεί να κάνει χωρίς την άλλη. Και αυτό είναι το υγιές εξάλλου, δεδομένου ότι αυτά τα επίμαχα σημεία είναι που γενούν τις συζητήσεις, το γόνιμο διάλογο και εν τέλει τα ανεξάντλητα ερευνητικά πεδία που δημιουργούν πολυάριθμες θέσεις εργασίας για γενεές επί γενεών.

Ίσως λοιπόν το πιο σωστό ερώτημα να ήταν, στην θέση του «Είναι αλληλένδετες ή / και αντικρουόμενες οι Νευροεπιστήμες, η Νευρογλωσσολογία και η Νευροψυχολογία;» (δεδομένη θετική απάντηση), το εξής: «Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δεδομένα αλληλένδετες ΚΑΙ αντικρουόμενες Νευροεπιστήμες, Νευρογλωσσολογία και Νευροψυχολογία προς όφελος των καίριων, αχώριστα συνδεδεμένων με την Ποιότητα Ζωής τομέων της Γλώσσας και της Νόησης-Μνήμης;». Πάνω σε αυτό το κομμάτι πιστεύω ακράδαντα πως έχουμε να δούμε πολλά τις προσεχείς δεκαετίες, πολλά και αναπάντεχα, προορισμένα να κάνουν στροφή 180 μοιρών σε όσα -θαρρούσαμε πως- γνωρίζαμε. Αλλά οψόμεθα συν τω χρόνω…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

A couple of days ago, I was sitting one morning at my desk at the AHEPA University General Hospital of Thessaloniki, where I room over the past two years approximately as an External Coworker for research purposes. Just like every other day, I was waiting for the neurological assessment of the Multiple Sclerosis Center’s patients to be completed, so that I could handle their (neuro)linguistic assessment.

While waiting for the planned patients to complete their clinical evaluation, I had some spontaneous thoughts, which can be linked to a great extent with the research we are conducting together with my coworkers regarding linguistic and cognitive abilities of patients with Multiple Sclerosis (henceforth MS for brevity). These thoughts can be summarized as follows: “Is there any point in all this detailed procedure we put patients with MS through? Is it worth the time and “the pain in the neck” to have them go through a variety of assessments concerning Language and Memory by “exchanging shifts” between Neurolinguists and Neuropsychologists? Are these professions as linked with one another as they seem at first sight? Isn’t it anyway enough to rely on the thorough record conducted by the accomplished Neurologists of a center which is strongly appreciated at a European and perhaps even international level?”.

All these thoughts were most likely nothing but impulsive reflections. You know, the ones like those the mind -or, scientifically speaking, the Brain- produces when it remains inactive for a great amount of time, as was mine back then. But since I am that type of person who likes to delve into things, I decided to deal with this cognitive procedure of mine from a different point of view before sharing it with the public.

We are talking about Neuroscience, Neurolinguistics and Neuropsychology. A triptych which is about to completely change all that is so far known in the Scientific Community and is thus quite often and intensively discussed. In order to avoid misunderstandings, I wish to state clear that my reference to patients with MS is not aiming to declare MS as the highest Neurological Disease by downgrading other diseases that constitute research topics of Neuroscience (Neurology / Neuroimmunology), e.g. Hemorrhagic Stroke and Polyneuritis. However, it must be objectively stated that MS is included in the most frequent Neurological Diseases in the literature. But let’s not deviate from the main theme. It is known that Neurolinguistics and Neuropsychology constitute scientific paths, where Neuroscience and Linguistics and Neuroscience and Psychology respectively meet. This information is easily extracted by the etymological analysis of these words. Concisely, from an exclusively theoretical point of view, which has to do with the conception of their central idea, namely the research questions of each field, there does indeed exist a strong identification between them. After all, that is exactly what made their constitution possible: the exact description of their research topics, as well as the proposed methods and materials so that their ultimate research goals can be reached.

Yet what is the case in the praxis? In the clinical and everyday praxis alike? Judging from the short-term experience I have collected from my position as External Coworker / Young Researcher at the AHEPA University General Hospital of Thessaloniki, I would take the risk to state -even though it may sound a bit exaggerated- that neurolinguistic and psychometrical assessments are neither promoted nor taken as seriously as they should into account by Public Hospitals. Over the past years, Centers of Memory Disturbances have been admittedly created in many, perhaps even the most public hospital centers all across the country. Despite that, private neuropsychological centers are still the most preferred ones, especially for those who can afford such an all but small cost. Why is that? Obviously not because some people simply like to add costs and burden their budget at a time where expensiveness and inflation make everyone’s pockets “bleed unstoppably”. Lack of trust is to blame for all this, which very often results from false or insufficient information. Although Medical Science, and especially Neuroscience has made remarkable progress in comparison to past decades, there are still quite many people who have a hard time being convinced that it can actually coexist with other fields. They believe that it is not only easier to arrange a meeting in private assessment centers without having to wait in the queue, but also that assessments conducted there are more reliable. Consecutively, they would rather pay something extra but be assured about the results’ reliability instead of receiving a service for free which would -as they believe- lead to insecure results and conclusions.

What can be done to change this situation? The very first step can’t be anything but reliable information. People have to be aware that all public hospital centers possess not only the necessary equipment but also the educated personal for conducting psychometrical evaluations. Apart from that, it is of great importance to aim at cooperating with External Coworkers from the field of Neurolinguistics, so that everybody interested in undergoing an evaluation can be accurately informed about their linguistic abilities, since they do not remain intact by diseases like MS and Hemorrhagic Stroke or disorders like Autism. The Multiple Sclerosis Center of the AHEPA University General Hospital of Thessaloniki represents an excellent example to imitate for hospital centers which haven’t yet made space for such a cooperation.

This kind of cooperation in centers providing support to patients with all types of speech deficits has led to important findings validating how inseparable Neurolinguistics and Neuropsychology are in the literature, with Neuroscience standing in the front of the line. For example, it has been proven that deficits in Higher Cognitive Functions may impact directly on the various domains of Language, such as Morphology, Syntax and Phonology / Phonemic Processing. At the AHEPA University General Hospital of Thessaloniki, we are currently applying a validated tool for evaluation of the Information Processing Speed called Symbol Digit Modalities Test (SDMT). Its simultaneous application with another validated assessment tool of Syntax proved clearly that it can account for an important predictive factor for challenges in recruitment of relatives and sometimes even passives. In short, the patients’ weakness to seamlessly watch over the logic order of a sentence’s elements quite often leads to trouble in transfusing the correct syntactic (Subject, Object) and semantic / theta-roles (Agent, Theme). On the other hand, deficits in Syntactic Reception do not necessarily align with deficits in Verbal Working Memory, where final results were many times recorded as evidently higher.

In addition, by applying a validated assessment tool for Morphology (building the Regular / Irregular Past Tense), important abnormalities in the specific Linguistic Domain that could explain and at the same time be explained by deficits in Verbal Working / Short-term Memory were brought to the surface. These deficits were recorded through repetition of existing and non-existing words in the cases of Verbal Working and Short-term Memory respectively. It is very notable that the previously mentioned ongoing research deconstructed the myth that performance of patients in such assessment procedures is influenced primarily, if not exclusively, by their years of education. By separating patients with MS in Relapsing Remitting Multiple Sclerosis (RRMS) and Primary / Secondary Progressive Multiple Sclerosis (PPMS / SPMS), we were able to shed abundant light on how disease duration and type of disease impact and it was proven that their impact extent on these patients’ performance overwhelmingly surpasses that of education years / level.

Which conclusion can be drawn from all that was mentioned above? That no offshoot can be absent from the triptych Neuroscience, Neurolinguistics, Neuropsychology if we wish to say that Neuroscience works as a regular whole. All parts of the triptych may not agree in all their findings, but one can’t function without the other. And that is absolutely normal and ok, because their contradictory conclusions give birth to productive speech and endless research fields that create numerous jobs for the generations to come.

Perhaps the most correct question, instead of “Are Neuroscience, Neurolinguistics and Neuropsychology interdependent or / and contradictory?” (by definition positively answered), would be the following: “How can we take advantage of the by definition interdependent AND contradictory domains of Neuroscience, Neurolinguistics and Neuropsychology in favor of the crucial and inseparably linked with the Quality of Life domains of Language and Cognition-Memory?”. As far as this issue is concerned, I strongly believe that we are about to witness a lot in the upcoming decades, which will be unexpected, hence, all that we so far believed we knew will take a 180-degree turn. But we shall see as time goes by…

Γράφει ο Παναγιώτης Γρηγοριάδης

Δείτε περισσότερα για τον Γρηγοριάδη Παναγιώτη