ΗΜΕΡΙΔΑ

“Μαθαίνω αλλιώς”

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Προξένου Κορομηλά 51, Θεσσαλονίκη,

Αίθουσα ΕΔΟΘ, 4ος όροφος

Στόχος της ημερίδας είναι η παρουσίαση καλών πρακτικών που ενισχύουν και υποστηρίζουν την μαθησιακή διαφορετικότητα. Οι ομιλητές που επιλέξαμε είναι έμπειροι, επικοινωνιακοί, άμεσοι.

Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, ειδικούς επαγγελματίες που ασχολούνται με την μάθηση, γονείς που θέλουν να ανακαλύψουν τρόπους να περνούν στοχευμένο, ποιοτικό τρόπο με τα παιδιά τους, φοιτητές σχετικών τμημάτων.

ΚΟΣΤΟΣ 10 ευρώ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Για τις ώρες 10.00-14.00 θα υπάρχει δημιουργική απασχόληση παιδιών ηλικίας +4 σε διπλανή αίθουσα. Κόστος 3 ευρώ το κάθε παιδί, πληρωμή επί τόπου. Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει συμπληρώστε την φόρμα https://forms.gle/gbFWJkrhcaAMjjR96.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10.00-10.30 Προσέλευση

10.30-11.15
Παιχνίδι με στόχο την ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων , Κολαρά Πέπη

11.15-12.00
Μπορούμε και αλλιώς. Πρακτικές εφαρμογές , Κωνσταντινοπούλου Ξένια, Λυμπεράκη Βιβέτα

12.00-12.30 Διάλειμμα, καφέ

12.30-13.15 Ξεκλειδώνοντας τον δημιουργικό νου, Κιντής Κωνσταντίνος

13.15-14.00
Όλοι μοναδικοί, όλοι χρήσιμοι! , Κωστάρα Χρυσάνθη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ – ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ

Κολαρά Πέπη

Η Κολαρά Πέπη, είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΑΠΘ. Επίσης, είναι απόφοιτος του Τμήματος Λογοθεραπείας και Ειδικής Αγωγής του Freie University of Berlin και του Humboldt University of Berlin (Γερμανία). Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική στο Loyola University in New Orleans. Ειδικεύτηκε σε θέματα που αφορούν τις μαθησιακές δυσκολίες, τα προβλήματα συμπεριφοράς και τις διαταραχές λόγου και ομιλίας σε παιδιά κι εφήβους. Συνεργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης με την Δ΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, δίδαξε σε Σχολές Γονέων διαφόρων δήμων όπου και οργάνωσε βιωματικά σεμινάρια. Συμμετείχε σε επιστημονικά συνέδρια στα οποία παρουσίασε θέματα της ειδικότητάς της κι έχει δημοσιεύσεις σε περιοδικά που αφορούν τον τομέα της Ειδικής Αγωγής και της Λογοθεραπείας. Οργάνωσε ομάδες παιχνιδιού στην οποίες συμμετείχαν γονείς με τα παιδιά τους προκειμένου να αναδείξει την παιδαγωγική αξία του παιχνιδιού στην καλλιέργεια δεξιοτήτων μέσα από την καθημερινότητα. Εργάστηκε ως Ειδική Παιδαγωγός σε τμήματα ένταξης νηπιαγωγείου. Έχει πολυετή εμπειρία στο πλαίσιο της αξιολόγησης, παρέμβασης και στο σχεδιασμό ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μαθητές κι εφήβους με ΕΜΔ. Είναι η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Αγωγής Λόγου, Μάθησης & Αυτονομίας «ΑΛΜΑ», στη Θεσσαλονίκη, για περισσότερα από είκοσι έτη.

ΤΙΤΛΟΣ: Παιχνίδι με στόχο την ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων

Η ταχύτητα που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη εποχή, η έλλειψη χρόνου και ο στεγνός, διεκπεραιωτικός τρόπος μάθησης αποτελούν εμπόδιο στο να συνδέσουν τα παιδιά μας τη μάθηση με την ευχαρίστηση. Όμως, αυτός ο συνδυασμός είναι απαραίτητος για την ολόπλευρη ανάπτυξή τους. Πολύ συχνά, μάλιστα, ως γονείς αλλά και ως εκπαιδευτικοί, αναρωτιόμαστε στο πως εμείς θα μπορούσαμε να κάνουμε την καθημερινότητα με τα παιδιά πιο ευχάριστη και δημιουργική αλλά και στο αν θα μπορούσαμε να τα υποστηρίξουμε στο σχολείο με έναν τρόπο πιο ουσιαστικό. Στη συγκεκριμένη ομιλία, θα δούμε πως αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί αξιοποιώντας εναλλακτικούς τρόπους μάθησης. Θα τονισθεί ιδιαίτερα, η παιδαγωγική αξία του παιχνιδιού και πως μέσω αυτού η διαδικασία της μάθησης μπορεί να είναι ευχάριστη. Στο τέλος της ομιλίας, θα γίνει επίδειξη κάποιων παιχνιδιών

Κωνσταντινοπούλου Ξένια

Η Ξένια είναι καθηγήτρια αγγλικών ειδικής αγωγής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα, σε δίγλωσσο περιβάλλον. Είναι απόφοιτη του τμήματος Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στις γλωσσικές διαταραχές και διδασκαλία Αγγλικής γλώσσας στο University of Essex UK. Είναι υποψήφια διδάκτορας Νευρογλωσσολογίας στο ΑΠΘ. Διετέλεσε Associate research fellow Birkbeck, University of London UK. Την τελευταία δεκαετία έχει ενεργό συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, όπως το Academy of Aphasia, και το Science of Aphasia. Είναι έγγαμη και μητέρα τριών παιδιών.

Βιβέτα Λυμπεράκη

Η Βιβέτα Λυμπεράκη είναι καθηγήτρια αγγλικών ειδικής αγωγής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος Ελληνικής φιλολογίας του Δ.Π.Θ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία στο University of Indianapolis, στην Νευροεπιστήμη, γλώσσα και επικοινωνία στο UCL καθώς και στις γλωσσικές διαταραχές στο Πανεπιστήμιο του Essex UK. Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε ημερίδες και συνέδρια που αφορούν την δυσλεξία ενώ έχει λάβει επιπλέον επιστημονική κατάρτιση στον τομέα της ειδικής αγωγής από πληθώρα συνεδρίων και σεμιναρίων. Εργάζεται ως καθηγήτρια ειδικής αγωγής την τελευταία δεκαετία.

ΤΙΤΛΟΣ: Μπορούμε και αλλιώς. Πρακτικές εφαρμογές

Προερχόμενες από τον χώρο της ειδικής αγωγής γνωρίζουμε ότι η πολυαισθητηριακή προσέγγιση λειτουργεί ευεργετικά για όλα τους μαθητές. Όλοι μαθαίνουμε με διαφορετικούς τρόπους και πρέπει να βιώσουμε διαφορετικές εικόνες, ήχους, υφές και περιβάλλοντα για να κατανοήσουμε νέες έννοιες.Παρουσιάζουμε δύο νέα προγράμματα που πλαισιώνουν το μάθημα των αγγλικών. Το πρόγραμμα R.E.A.D. ενισχύει τις αναγνωστικές και επικοινωνιακές ικανότητες των παιδιών εφαρμόζοντας μια ισχυρή μέθοδο: ανάγνωση στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου: τον σκύλο! Όχι όμως σε οποιοδήποτε σκύλο! Οι R.E.A.D. είναι σκύλοι-θεραπευτές, οι οποίοι μαζί με τους εκπαιδευτές τους, συντροφεύουν τα παιδιά κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης.To ‘Nursery Rhymes with Signing’ συνδυάζει τα παιδικά αγγλικά τραγούδια με τη Βρετανική Νοηματική γλώσσα. Είναι μια νέα μέθοδος εκμάθησης Αγγλικών εστιασμένη στην ευαίσθητη προσχολική ηλικία, με βασικό άξονα να προωθήσει τις δυνατότητες επικοινωνίας, την ανάπτυξη του λόγου και την εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας με έναν πολυαισθητηριακό τρόπο προσέγγισης στη γλωσσική διδασκαλία. Χρησιμοποιώντας νοήματα από τη Βρετανική Νοηματική Γλώσσα, σε συνδυασμό με ομιλία, μουσική, τραγούδι και χορό, το πρόγραμμα αυτό “ξεκλειδώνει” τη διαφορετικότητα του κάθε παιδιού καθώς το προετοιμάζει και για την ομαλή του εισαγωγή στο νηπιαγωγείο.

Κιντής Κωνσταντίνος

Ο Κιντής Κωνσταντίνος είναι εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μουσικός, ψυχαγωγός και αυτοσχεδιαστής. Διδάσκει εδώ και πέντε χρόνια στις τάξεις του δημοτικού και του νηπιαγωγείου. Διδάσκει επίσης μουσική ως δεύτερη ανάθεση και οργανώνει παιχνίδια με γονείς και παιδιά, εντός και εκτός τάξης. Παράλληλα συμμετέχει σε παραστάσεις αυτοσχεδιασμού (Improv Comedy) μπάντες και καλλιτεχνικές ομάδες, ενώ είναι απ’ τους πρώτους που ασχολήθηκαν με το Improv Musical στην Ελλάδα. Τα τελευταία 2 χρόνια είναι εκπαιδευτής Improv και φέτος δημιούργησε τη Ya Impro, τη σχολή Improv Comedy της Θεσσαλονίκης.

ΤΙΤΛΟΣ: Ξεκλειδώνοντας τον δημιουργικό νου


Μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο με εργαλείο το γέλιο και τη φαντασία θα διασχίσουμε ένα μικρό μονοπάτι του improv (αυτοσχεδιασμού) για να ανακαλύψουμε πτυχές του νου που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.

Χρυσάνθη Κωστάρα

Είμαι η Χρυσάνθη και όραμα μου είναι να απελευθερώνω, να ενεργοποιώ και να δίνω δημιουργική κατεύθυνση στη δυναμική που κρύβουμε όλοι μέσα μας.
Είμαι Υπεύθυνη Επιλογής Προσωπικού και Σύμβουλος Μαθησιακού Προφίλ & Επαγγελματικού Προσανατολισμού με πολυετή επαγγελματική και εθελοντική εμπειρία γύρω από θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με εξειδίκευση στην επιλογή προσωπικού, συμβουλευτικής και μάθησης.
Εμπνέομαι από τη μοναδικότητα και την ομορφιά κάθε ανθρώπου και όραμα μου είναι να την αναδεικνύω μέσω της σωστής προσέγγισης στη μάθηση, της σωστής επιλογής επαγγέλματος καθώς και της σωστής επιλογής και διαχείρισης κάθε ανθρώπου μέσα σε έναν οργανισμό. Προς αυτήν την κατεύθυνση κάνω εξατομικευμένες συμβουλευτικές συνεδρίες, εργαστήρια, ομιλίες και συνεργασίες με επιχειρήσεις για θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Περισσότερα στην σελίδα http://findyourbliss.gr/

ΤΙΤΛΟΣ: Όλοι μοναδικοί, όλοι χρήσιμοι!

Κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του καθώς και τον δικό του ξεχωριστό τρόπο να εκφράζεται δημιουργικά μέσα από το επάγγελμα του. Γνωρίζοντας τη φύση μας και αναγνωρίζοντας την αξία μας, αυξάνουμε τις πιθανότητες να αλληλεπιδράσουμε με χαρά και επιτυχία με τον κόσμο γύρω μας.
Περιγραφή μαθησιακών τύπων
Περιγραφή επαγγελματικών τύπων προσωπικότητας

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής

Δήλωση συμμετοχής

Αγορά εισιτηρίου