Πριν από 13 χρόνια κυκλοφόρησε η ταινία ” Taare Zameen Par” ο ελληνικός τίτλος “Σαν αστέρια στην γη”.

Η ταινία, διαπραγματεύεται την σχολική- οικογενειακή – κοινωνική  ζωή ενός μαθητή με δυσλεξία στην Ινδία.

Παραγωγός και σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Aamir Khan, διάσημος, ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός στην Ινδία, ο οποίος διαπραγματεύεται σε όλες του τις ταινίες, κοινωνικά ζητήματα. Ο ίδιος δυσλεκτικός, μεταφέρει στην ταινία, όλες τις πλευρές και τους προβληματισμούς ενός δυσλεκτικού ατόμου.

Στην ταινία, Taare Zameen Par ο Aamir, “κουρδίζει” και ευαισθητοποιεί το κοινό σχετικά με την δυσλεξία του οκτάχρονου μαθητή Ishaan.

Ο μικρός Darsheel Safary, που υποδύεται τον οκτάχρονο Ishaan, ενσαρκώνει τέλεια την αγωνία που βιώνει το παιδί με δυσλεξία.

Η σκηνοθεσία του Aamir Khan, αλλάζει κατά πολύ την οπτική με την οποία οι οικογένειες αντιλαμβάνονται την δυσλεξία, αλλά δίνει και ένα καλό μάθημα σε όλη την κοινωνία.

Η ταινία έγινε μεγάλη επιτυχία και έμεινε ανεξίτηλη στην μνήμη των ανθρώπων που την παρακολούθησαν. Έχει την δύναμη να επηρεάσει συναισθηματικά τον θεατή ανεξάρτητα από την  ηλικία του.

5 Μεγάλες αλήθειες που διαφαίνονται μέσα στην ταινία:
  • Η ονειροπόληση δεν κάνει κακό, απλά κάνει το παιδί δημιουργικό. 
  • Η γελοιοποίηση του παιδιού, μπορεί να αποβεί καταστροφική.
  • Κατανοείστε το παιδί, είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας.
  • Λίγη αγάπη προς το παιδί, μπορεί να φέρει καταπληκτικά αποτελέσματα. 
  • Η εκπαίδευση πρέπει να είναι διασκεδαστική διαδικασία, δεν πρέπει να είναι βαρετή και καταπιεστική.  

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε άγνωστες πτυχές της δημιουργίας της ταινίας του Aamir Khan.

1. Ο τίτλος της ταινίας

O Salman Khan πρότεινε τον τίτλο της ταινίας, στον Aaamir κατά την διάρκεια ενός πάρτι.

2. Ευχαριστήριο στον Abhishek Bachman 

Ο Aamir Khan ζήτησε την άδεια του Abhishek Bachchan προκειμένου να χρησιμοποιήσει και δικές του εμπειρίες στην ταινία.

Αυτό το επισημαίνουμε λόγω του ότι ο Abhishek κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που είχε λόγω δυσλεξίας και έγινε ένας από πιο επιτυχημένους ηθοποιούς, διάσημος από τον ρόλο του στην ταινία  Dhoom (2004) του Aamir Khan.

3. Βραβεύσεις και αναγνώριση

Η ταινία Taare Zameen Par έλαβε πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων, το 2008 το εθνικό βραβείο καλύτερης οικογενειακής ταινίας που προάγει τις οικογενειακές σχέσεις.

Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι ήταν η επίσημη συμμετοχή της Ινδίας το 2009 για την καλύτερη ξένη ταινία στην Ακαδημία κινηματογράφου, αλλά δεν προκρίθηκε στους τελικούς.

4. Πως επέλεξαν τον Darsheel Safary για τον ρόλο του 8χρονου μαθητή.

Ο Darsheel Safary είναι μέλος της ομάδας χορού Shiamak Davar.  During one of the classes, he saw a poster that read, “Ψάχνουμε ένα άτακτο παιδί. Εάν επιλεχθείτε, θα έχετε την ευκαιρία να παίξετε με τον Aamir Khan.” Σκέφτηκε ότι θα ήταν τέλεια αν μπορούσε να συμμετάσχει στην ταινία. Κατά την διάρκεια του μαθήματος, τον εντόπισε ο Amole Gupte και του είπε να πάει για ακρόαση. Τελικά τον επέλεξαν.

5. Ο πραγματικός ζωγράφος

Ο Amole Gupte, που είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ταινίας, ζωγράφισε τους περισσότερους πίνακες που αποδίδονται στην ταινία, στον μικρό Ishaan.

6. Ο Aamir khan, κάλυψε τις σπουδές του  Darsheel’s. 

Το σχολείο του Darsheel Safary ήταν αρνητικό στην συμμετοχή του Darsheel στην ταινία. Ο Aamir Khan, διαβεβαίωσε τις σχολικές αρχές και διασφάλισε ο ίδιος, ότι ο Darsheel δεν θα έμενε πίσω στα μαθήματά του.  Κανόνισε να πληρώσει εξατομικευμένη διδασκαλία  για όλη την χρονιά, έτσι ώστε ο Darsheel να μην μείνει πίσω στις εξετάσεις του . Χρηματοδότησε λοιπόν τα δίδακτρα, αλλά και τα υπόλοιπα έξοδά του.

 7. Ο Aamir υποδύθηκε τον ρόλο του πατέρα του Darsheel σε μια σκηνή. 

Υπάρχει μια σκηνή όπου ο Vipin Sharma χτυπά τον Darsheel. Ο Vipin ήταν διστακτικός και δεν μπορούσε να τον χτυπήσει κανονικά, γιατί ο Darsheel άρχιζε να γελά.  Έτσι ο φόρεσε το πουκάμισο του Vipin που ήταν ιδρωμένο και χτύπησε τον  Darsheel έχοντας την πλάτη στην κάμερα.

Ο δάσκαλος μπορεί να απογειώσει τον μαθητή……

 

Μια ταινία που αγγίζει κάθε έναν, αφορά την κάθε οικογένεια και μπορεί να γίνει μια πολλή καλή αφορμή για συζήτηση σχετικά με την μαθησιακή διαφορετικότητα, τις σχέσεις μέσα στην τάξη, την οικογένεια αλλά και την κοινωνία. 

Για όσους δεν έχετε δει την ταινία, μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσα από το Netflix. 

Πηγή: www.indiatvnews.com