Πως η δυσλεξία με έκανε να βλέπω τον κόσμο διαφορετικά

Στον John Hoke άρεσε πάντα να σχεδιάζει.  Αυτή πιστεύει ότι είναι η πρώτη του γλώσσα και αυτό πιστεύει ότι είναι κάτι που οφείλεται στην δυσλεξία. 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην NewYork Times, ο κορυφαίος σχεδιαστής της Nike, ανοίχτηκε και μίλησε για την δυσλεξία.  Εξήγησε πως αυτό που άλλοι θεωρούν doodling είναι για εκείνον η πιο σημαντική μορφή επικοινωνίας. 

“Είμαι δυσλεκτικός , έτσι η πρώτη γλώσσα επικοινωνίας μου είναι το σχέδιο”. Ακόμη είπε: “Μπορώ να θυμηθώ ότι ακόμη και όταν ήμουν μικρός , δεν με ενδιέφερε καθόλου το κείμενο, σχεδίαζα την επικεφαλίδα αλλά και όλα τα γύρω γύρω.  Αυτός ήταν ο τρόπος να επικοινωνήσω”. 

Ακόμη ενδιαφερόταν για αθλήματα. Έπαιζε τένις και φορούσε παπούτσια της Nike, αυτό ήταν το κίνητρό του να σχεδιάζει παπούτσια. 

 

Nike shoe designer

Nike designer

 

“Όταν πλέον το παπούτσι χάλασε, το έκοψα κυριολεκτικά στην μέση και προσπάθησα να καταλάβω πως ήταν φτιαγμένο” 

 

 

 

Σε μια παλαιότερη συνέντευξη ο  Hoke μοιράστηκε το γεγονός ότι όταν ήταν μικρός δυσκολευόταν ιδιαίτερα στην ανάγνωση και στην ορθογραφία. Γρήγορα κατάλαβε, ότι η ικανότητά του στον σχεδιασμό ήταν έναν ταλέντο που λίγοι άνθρωποι έχουν.  

“Έτσι κατέληξα στην άποψη ότι τελικά η δυσλεξία μου, δεν ήταν ένα βάρος—  ήταν ένα δώρο που με έκανε να βλέπω τον κόσμο διαφορετικά”.

Αυτή η διαφορετική οπτική, είναι που του έδωσε έμπνευση να σχεδιάσει τα δικά του αθλητικά παπούτσια. Άρχισε έτσι να σκέφτεται και να σχεδιάζει ένα καλύτερο και λειτουργικότερο παπούτσι. Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα όταν προσελήφθη από την πιο ευρηματική παγκόσμια αθλητική  μάρκα. 

Nike

Nike

Σήμερα ο Hoke διευθύνει μια ομάδα 1,000 δημιουργικών σχεδιαστών στην  Nike. Κατευθύνει τους σχεδιαστές. Όπως δήλωσε και στο Forbes 2002: “Στις συναντήσεις, κρατώ μερικές σημειώσεις και τον υπόλοιπο χρόνο σχεδιάζω παπούτσια.”

“Δεν είναι τέλεια, δεν είναι τα τελικά, αλλά δίνουν μια ιδέα, μια κατεύθυνση” 

Αυτά τα σχέδια δίνουν έμπνευση στην δημιουργική φόρμα της συγκεκριμένης μάρκας. Τελικά, το ταλέντο και η ηγετική μορφή του Hoke, έκανε πραγματικότητα το όνειρό του στην μάρκα Nike . 

Η δυσλεξία είναι αυτή που ωθεί την δημιουργικότητα του Hoke.  Το σχέδιο του επέτρεψε να ανακαλύψει τον καλύτερο τρόπο που μαθαίνει αλλά και δουλεύει:  “Ανακάλυψα ότι όταν παρακολουθώ καλύτερα, όταν κάνω κάτι με τα χέρια μου. Ακόμη παρατήρησα ότι όταν ακούω προσεκτικά κάτι, τότε κουνώ συνεχώς το στυλό μου, που έχει σαν αποτέλεσμα εκπληκτικά πράγματα”

 

Πηγή: Understood.org

Related Posts