Το ταλέντο και η μαθησιακή διαφορετικότητα του Marc Jordan.

Marc Jordan- Μουσικός, έχει γράψει μουσική για διάφορους καλλιτέχνες. Όπως οι Natalie Cole, Rod Stewart, Olivia Newton John, Cher, Joe Cocker, Jim Brickman, and Diana Ross.

“Μια παρτιτούρα είναι σαν τυχαία σπαρμένα  “μπαστουνάκια και μπαλίτσες” . Γράμματα και λέξεις “κολυμπούν” στην σελίδα.

Μπορεί να διαβάσει έναν χάρτη, αλλά είναι καταστροφή όταν προσπαθεί να ακολουθήσει  γραπτές οδηγίες. Χάος προκαλείται όταν πρέπει να αποκρυπτογραφήσει οδηγίες ενός εγχειριδίου λειτουργίας.

Οι νότες στην μουσική είναι όπως τα γράμματα στην γλώσσα.

Οι νότες στην μουσική είναι όπως τα γράμματα στην γλώσσα.

Ο Jordan, συνθέτει τραγούδια για πάνω από 40 χρόνια χωρίς να γράφει καθόλου νότες. Ηχογραφεί την μελωδία που σκέφτεται καθώς την παίζει και μετά κάποιος άλλος γράφει τις νότες.  Με τον ίδιο τρόπο γράφει και στίχους, πρώτα ηχογραφεί και μετά κάποιος άλλος καταγράφει τους στίχους στο χαρτί.

Ο Marc Jordan και η δυσλεξία του

Έχει αποκρύψει το ότι έχει δυσλεξία από την μουσική βιομηχανία, η οποία του έχει χαρίσει χιλιάδες χρυσούς δίσκους . “Ποτέ δεν μίλησα για αυτό” λέει ο Jordan. “Είχα κακοποιηθεί τόσο πολύ στο εκπαιδευτικό σύστημα.”

Ο σύμβουλος σπουδών του είχε πει ότι έχει την νοημοσύνη μιας αράχνης. Συνεχώς παρακολουθούσε υποστηρικτικά προγράμματα για μαθητές χαμηλών επιδόσεων.

“Ήταν πολύ ντροπιαστικό. Ανέπτυξα όμως στρατηγικές, όπως την ικανότητά μου να απομνημονεύω τις κινήσεις του δασκάλου πιάνου χωρίς να μπορώ καν να διαβάσω τις νότες στην σελίδα” 

“Όταν γράφω ένα τραγούδι, είναι σαν να βλέπω μια ταινία μέσα στο μυαλό μου”. Επινοεί μικρές ιστορίες για κάθε τι που βλέπει. Η μεγαλύτερη επιτυχία του  “Living in Marina del Rey” προέκυψε, από μια πινακίδα που είδε μέσα από το ταξί στην διαδρομή από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο του  στο Los Angeles.”

Η σύζυγός του, έμαθε να του δίνει πληροφορίες λίγες – λίγες. Να ελέγχει και να ξαναελέγχει το πρόγραμμά του και τις ημερομηνίες, μια και ο Jordan είχε χάσει αρκετές φορές πτήσεις. Παντρεύτηκαν την Πρωτοχρονιά, ίσως  όπως λέει, για να μην ξεχνά την ημερομηνία.

Μετά από 17 χρόνια, όταν η κόρη του διαγνώστηκε με δυσλεξία, τότε απέκτησε όνομα  ο τρόπος που επεξεργαζόταν ο ίδιος τις πληροφορίες.

Η γυναίκα του λέει: “Νομίζω ότι είναι ένα δώρο που μοιράζεται με τον κόσμο. Ελπίζω η “αλήθεια” του, να βοηθάει ανθρώπους να ξεφύγουν από την προσωπική τους ντροπή και να σκεφτούν ότι έχουν και εκείνοι πλεονεκτήματα.”

Με πωλήσεις πάνω από 35 εκατομμύρια δίσκους, συνεχίζει να γράφει και να κάνει περιοδείες. Ζωγραφίσει και μαζί με την γυναίκα του είναι πρεσβευτές καλής θέλησης της UNICEF.

Πηγή: Dyslexic Advantage
Απόδοση: Μηλιώνη Λία