Αποστήθιση ή κατανόηση και κριτική σκέψη
Μάθηση, αυτή η τεράστια παρεξήγηση. Όσο πιο πολύ δουλεύω το Μαθησιακό Προφίλ για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες στη μάθηση, τόσο πιο πολύ υποψιάζομαι ότι μάλλον έχει γίνει μια τεράστια παρεξήγηση η οποία στοιχίζει αυτοεκτιμήσεις και καλύτερες ζωές, παιδιών, εκπαιδευτικών και γονιών.
Μάθηση ή διάβασμα;
Ίσως το ότι έχουμε συνδέσει άρρηκτα τη μάθηση μόνο με το διάβασμα να είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που έχουμε κάνει σαν ανθρωπότητα και στερούμε τη χαρά της μάθησης στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Εκτός από την αδικοχαμένη χαρά έχουμε και την άδικα καταρρακωμένη αυτοεκτίμηση των παιδιών τα οποία γίνονται αποδέκτες σκληρών και χαοτικών διαγνώσεων περί μαθησιακών δυσκολιών χωρίς προτεινόμενες λύσεις, αφού φυσικά ούτε οι ίδιοι που τα γράφουν δεν καταλαβαίνουν τι λένε.
Θα κόψω λίγο φόρα μην ακουστώ αιρετική όμως αν συνομιλήσετε με γονείς που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν πώς να βοηθήσουν τα παιδιά τους που δεν τα καταφέρνουν στο σχολείο, θα καταλάβετε ότι δυστυχώς η παραπάνω δήλωση δεν εμπεριέχει καμία υπερβολή.
Επανέρχομαι στο φαινόμενο που με εγκάρδιο ενδιαφέρον παρατηρώ, προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω και να τονίσω ότι καταθέτω απλά την προσωπική μου άποψη.
Έχουμε συνδέσει λοιπόν τη μάθηση αν όχι μόνο, κυρίως με το διάβασμα, γιατί; Γιατί όταν υπάρχουν έξι (6) διαφορετικοί μαθησιακοί τύποι (δηλαδή 6 διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί το μυαλό μου να κατανοήσει μια πληροφορία), εμείς εστιάζουμε μόνο σε έναν (1) από αυτούς (τον λεκτικό, αυτός είναι που καταλαβαίνει με το διάβασμα), κυρίως δε, όταν είναι ο πιο σπάνιος τύπος από όλους; (η πληροφορία αυτή βασίζεται σε στάθμιση του πληθυσμού σε βάθος 20ετίας).
Συμπέρασμα;
Σας αφήνω λίγο να το σκεφτείτε και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα, προσωπικά δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποια σκοπιμότητα σε αυτό απλά είναι ένα στεγανό που χρειάζεται να σπάσει. Φυσικά δεν αφορίζω το διάβασμα σαν τρόπο μάθησης, είναι πολύτιμος και υπέροχος τρόπος, απλά προτείνω να αποδεχτούμε και τους υπόλοιπους τρόπους ως φυσιολογικούς και να τους εντάξουμε στη διαδικασία της μάθησης ως εξίσου αποτελεσματικούς, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν όλα τα παιδιά να αγαπήσουν τη μάθηση και να μη νιώθουν αποκλεισμένα ή ανίκανα.
Λύσεις;
Επειδή δε συνηθίζω να αγγίζω προβληματικά θέματα χωρίς ταυτόχρονα να προτείνω λύσεις, αυτό που έχω να προτείνω σε προσωπικό επίπεδο είναι να εξετάσουμε ποιο είναι το μοναδικό μαθησιακό προφίλ του κάθε παιδιού και στη συνέχεια να εστιάσουμε στην κατανόηση άρα να επιτύχουμε τη μάθηση με τον τρόπο που του ταιριάζει, έτσι ώστε να ανθίζει το μυαλό κάθε παιδιού, να ενισχύουμε την αυτοεκτίμηση του και να σεβόμαστε τη μοναδικότητα του. Αν θέλουμε τα παιδιά να αξιοποιούν τα χαρίσματα τους χρειάζεται να τα απελευθερώσουμε από λανθασμένες προσεγγίσεις και να δικαιώσουμε την φύση τους.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όλοι είμαστε ικανοί να μάθουμε αρκεί να μας δώσουν τη γνώση έτσι όπως είναι φτιαγμένο το μυαλό μας να την λάβει.
Να τονίσω δε, ότι δεν έχω συναντήσει ούτε ένα παιδί που να μη θέλει να καταλάβει, έχετε δει πώς λάμπουν τα μάτια ενός παιδιού όταν επιτέλους προσαρμοζόμαστε στον τρόπο του και κατανοεί την πληροφορία που του δίνουμε; Αυτή η λάμψη ας πυροδοτήσει ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να λάμπουν όλες οι υπάρξεις με όλη τους τη δύναμη!