Υψηλά λειτουργικός αυτισμός

Μια πολύπλοκη αναπτυξιακή διαταραχή, που δημιουργεί δυσκολίες στην μάθηση. Χαρακτηρίζεται ως αυτιστικό φάσμα, μια και οι εκφάνσεις του είναι πολύ διαφορετικές από άτομο σε άτομο. Πολλά και διαφορετικά τα χαρακτηριστικά και παράλληλα πολλές και διαφορετικές οι προσεγγίσεις. Η σπουδαιότητα της διεπιστημονικής και ολοκληρωμένης αξιολόγησης, όπως και η σύμπραξη και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, είναι βασικές προϋποθέσεις για μια όσο το δυνατόν αυτόνομη ενήλικη ζωή. Τι είναι λοιπόν ο υψηλά λειτουργικός αυτισμός;

Στην παρακάτω παρουσίαση, θα δείτε και άλλες μαθησιακές δυσκολίες ή διαταραχές, κάτω από την ομπρέλα των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών. Αυτή είναι η άποψη των συμμετεχόντων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, από το οποίο έχει ληφθεί το αρχείο που παρατίθεται. Σχετικά με την συνύπαρξη ειδικών μαθησιακών δυσκολιών  και άλλων διαταραχών κάτω από την ίδια ομπρέλα, υπάρχουν αντίθετες απόψεις τις οποίες σας παραθέτουμε σε άλλα άρθρα.

Στην παρουσίαση αυτή, μπορείτε να διαβάσετε τον ορισμό του υψηλά λειτουργικού αυτισμού, όπως αυτός δίνεται από διάφορους φορείς, βίντεο όπου άτομα με υψηλά λειτουργικό αυτισμό, παρουσιάζουν την δυσκολία τους. Ακολουθούν τα χαρακτηριστικά, αλλά και τρόποι παρέμβασης.

Απόδοση: Μηλιώνη Λία
Πηγή: euspld.com

Έλα τώρα τελείωνε!

8.00

Κάθε πρωί, όταν ξυπνάω, μου αρέσει να μετράω τα τρένα που περνούν από τη γέφυρα. Καμιά φορά κάποιο τρένο δεν έρχεται στην ώρα του, κι αυτό με στενοχωρεί πολύ. 

Κοινή χρήση:
Περιγραφή
Η Δανάη, μια νεαρή Ελληνίδα ψυχολόγος, βοηθάει παιδιά και εφήβους που έχουν αυτισμό σε ένα ειδικό κέντρο.

Κάθομαι και το περιμένω μέχρι να έρθει… Η μαμά μου τότε μου φωνάζει: Άλεξ! Άλεξ! Κάνε γρήγορα, θ’ αργήσεις! Έλα τώρα τελείωνε!

Με λένε Άλεξ και είμαι δέκα χρονών, πέντε μηνών και εφτά ημερών. Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις για μένα, διάβασε παρακάτω. Στο λέω αυτό από την αρχή, γιατί ξέρω πως δεν ενδιαφέρονται όλοι για όλα, ούτε όλοι για μένα. Αν όμως θέλεις να μάθεις για μένα, πάμε παρακάτω. 

Έλα τώρα τελείωνε!. Με ειλικρίνεια και με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο ο Άλεξ, το χαρισματικό παιδί με αυτισμό με το οποίο η Δανάη συνεργάζεται, μας αφηγείται τις κοινές συναρπαστικές εμπειρίες τους, αλλά, έμμεσα, και τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και οι δύο.

Το βιβλίο αυτό δεν έχει απλώς σκοπό να εξοικειώσει τους αναγνώστες, μικρούς ή μεγάλους, με την έννοια του αυτισμού και της διαφορετικότητας.

Γραμμένο με τρυφερότητα, χιούμορ, πρόθεση αφυπνιστική, αλλά και διάθεση εξομολογητική απέναντι στον αναγνώστη, το βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Στις τελευταίες σελίδες του υπάρχουν επεξηγηματικά σχόλια και ερωτήσεις για να ξανασκεφτούμε, μικροί και μεγάλοι, την ιστορία.

Μια λογοτεχνική αφήγηση και ταυτόχρονα ένα βιβλίο γνώσεων, που δείχνει στον αναγνώστη πολλά πράγματα για τη ζωή και την τέχνη, ίσως και για την ίδια την τέχνη της ζωής!

Επιπλέον πληροφορίες
Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Συγγραφέας: ΧΙΩΤΑΚΗ, Σ. ΑΛΙΚΗ & ΖΕΡΒΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Έτος έκδοσης: 2017
ISBN: 978-960-04-4849-8
ΣΕΛ.: 72
Σχήμα: 14 X 20,6
Εικονογράφηση: Έγχρωμη
Εικονογράφος: Γούσης, Γιώργος
Βάρος: 100.00 γραμ.
Μαλακό εξώφυλλο
Ηλικία: από 9 ως 99 ετών
Βραβείο: Στη Μικρή Λίστα των Λογοτεχνικών Βραβείων 2018 του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ στην κατηγορία ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΝΩΣΕΩΝ

Σχετικά αρχεία

Shipping & Delivery

Related Posts