Ένας από τους στόχους της σελίδας d-all, είναι να παρουσιάζει την θετική όψη των πραγμάτων.

Θα σας παρουσιάσουμε λοιπόν μια σειρά άρθρων, σχετικά με τα ταλέντα ατόμων με μαθησιακή διαφορετικότητα, ταλέντα που τους οδήγησαν στην επαγγελματική καταξίωση.  Αρχίζουμε με την μαθησιακή διαφορετικότητα και το ταλέντο του Jim Rokos. Στόχος είναι να παρακινήσουμε για να διοργανωθεί στην Ελλάδα μια αντίστοιχη δράση που θα παρουσιάζει την θετική όψη διαφορετικά λειτουργούντων εγκεφάλων.

Στην έκθεση “Dyslexic Designers” στα πλαίσια του Design Festival 2016 στο Λονδίνο, για πρώτη φορά, οι σχεδιαστές μιλούν ανοικτά για τις προκλήσεις που δέχθηκαν στην καριέρα τους, τον επαγγελματικό δρόμο που ακολούθησαν, τα έργα τους που πολλά από αυτά είχαν μια ασυνήθιστη τρισδιάστατη οπτική.

JIM ROKOS
GAUGE Crystal - 2014 (Photograph by John R Ward)

GAUGE Crystal – 2014 (Photograph by John R Ward)

 

“Πιστεύω ότι σχεδιάζω έτσι όπως σχεδιάζω, λόγω της δυσλεξίας μου” Rokos

 

 

“Στο σχολείο, δυσκολευόμουν ιδιαίτερα με τα Γαλλικά. Ο δυσλεκτικός φίλος μου, είχε απαλλαγή από τα Γαλλικά. Για μένα τα Γαλλικά ήταν ένα μαρτύριο αλλά και τα Αγγλικά με δυσκόλευαν εξίσου. Έτσι σκέφτηκα να κάνω μια αξιολόγηση για δυσλεξία.

Πιστεύω ότι η ικανότητά μου να σχεδιάζω έτσι όπως σχεδιάζω είναι αποτέλεσμα της δυσλεξίας μου” Jim Rokos, βιομηχανικός σχεδιαστής, Λονδίνο

 

Όταν έγινε η διάγνωση, ανοίχτηκαν μπροστά μου νέες δυνατότητες. Το σχολείο, αλλά και εγώ, κατανοήσαμε ότι πρέπει να προσεγγίσουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο.

Καταφέρνω να διεκπεραιώνω τα πάντα, αφήνοντάς μου σημειώματα σε όλο το σπίτι και το εργαστήριό μου, έτσι ώστε να μπορώ να τα βλέπω την κατάλληλη ώρα.  Έχω επινοήσει διάφορες τεχνικές όταν πρέπει να συναντήσω ανθρώπους που έχω μεν ξανασυναντήσει αλλά δεν θυμάμαι από που – στο τηλέφωνο τα καταφέρνω γιατί μέσα από την συνομιλία, καταλαβαίνω από που γνωρίζω τον συνομιλητή μου.  Εάν συναντήσω κάποιον που νομίζω ότι έχω ξανασυναντήσει, τον ρωτώ, αν τον αναγνωρίζω γιατί έχουμε ξανασυναντηθεί ή γιατί είναι διάσημος. Οι άνθρωποι κολακεύονται όταν βλέπουν ότι μπορεί να είναι διάσημοι και μου λένε αμέσως από που έχουμε γνωριστεί.Κάποια εκ  ημερών θα πέσει στην παγίδα μου και θα είναι πραγματικά κάποιος διάσημος.”

Σε επόμενο άρθρο θα συνεχίσουμε παρουσιάζοντας και άλλους ενδιαφέροντες επαγγελματίες με μαθησιακή διαφορετικότητα.

Δείτε επίσης Rohan Chhabra

Πηγή: Dyslexic Advantage
Απόδοση: Μηλιώνη Λία