Γράφει η Κολαρά Πέπη Msc, Λογοθεραπεύτρια-Ειδική παιδαγωγός, Υπεύθυνη κέντρου Αγωγής Λόγου, Μάθησης & Αυτονομίας ΑΛΜΑ

Αν περιέγραφα ένα μάθημα μέσω κάποιου γρίφου, θα σκεφτόμουν να το περιγράψω κάπως έτσι…

«Οι μισοί μαθητές το λατρεύουν, οι άλλοι μισοί το μισούν. Αυτοί που το λατρεύουν νιώθουν περήφανοι, οι άλλοι νιώθουν φόβο. Τι είναι;» Η απάντηση που θα περίμενα θα ήταν «Τα μαθηματικά!».

Πράγματι, στα πλαίσια της επαγγελματικής μου πορείας βρίσκομαι πολύ συχνά απέναντι σε αυτή τη στάση. Και όχι μόνο με τους μικρούς μου μαθητές, αλλά σε μια πιο βαθιά συζήτηση, και με τους ίδιους τους γονείς τους.

Η αγάπη ή ο φόβος για τα μαθηματικά και τη διαχείριση τους φωλιάζει μέσα μας από τη μικρή μας ηλικία. Κάθε φορά που βλέπω ένα παιδί να ξεπερνάει τις δυσκολίες του στα μαθηματικά, νιώθω την έκπληξη του αλλά και τη χαρά του που τα κατάφερε, επιτέλους!

Τι είναι όμως τα μαθηματικά; Με μια απλή λέξη θα έλεγα πως τα μαθηματικά είναι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Υπάρχουν παντού! Υπάρχουν όταν θέλουμε να διακοσμήσουμε το δωμάτιο μας και πρέπει να υπολογίσουμε το χώρο, όταν δίνουμε ένα ραντεβού και υπολογίζουμε την ώρα, όταν προγραμματίζουμε ένα ταξίδι και υπολογίζουμε τα έξοδα, όταν μαγειρεύουμε, όταν κάνουμε μπαλέτο και πρέπει να τοποθετήσουμε το πόδι μας σε συγκεκριμένες μοίρες.

Έτσι πέρα, από τους αριθμούς, τα χρήματα, τα μαθηματικά προβλήματα και τις τέσσερις πράξεις, τα μαθηματικά τα συναντούμε πολλές φορές μέσα στη μέρα μας. Απλά, δεν το συνειδητοποιούμε.

Καθώς, λοιπόν, βρίσκονται παντού και ορίζουν τόσα πράγματα στη ζωή μας, καταλαβαίνουμε και τη σημαντικότητά τους. Στόχος μου, να βοηθήσω όσα περισσότερα παιδιά να τα αγαπήσουν. Ξεκινώ από το πρώτο βήμα, που δεν είναι άλλο από την αποδυνάμωση κάθε φόβου ή αναστολής που μπορεί ένα παιδί να νιώθει αν του πεις να κάνουμε μαθηματικά. Και όπως, έχω αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μου, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το παιχνίδι. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά δοκιμάζουν τα συναισθήματά τους, αντιλαμβάνονται και αξιοποιούν τις γνώσεις τους ενώ ταυτόχρονα τις διευρύνουν.

Θέλουμε, λοιπόν, να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τα μαθηματικά; Ας ξεκινήσουμε παίζοντας μαζί τους! Ας ξεκινήσουμε παίζοντας με τους αριθμούς, με τα σχήματα, με την αξία των χρημάτων και με άλλες μαθηματικές έννοιες! Για το λόγο αυτό σας παρουσιάζω αυτή την εβδομάδα τις «ΠαχνιδοΠροτάσεις μου για τα Μαθηματικά» κι εύχομαι να διασκεδάσετε αξιοποιώντας τες!

«ΠαχνιδοΠροτάσεις για τα Μαθηματικά»:

Παιχνίδι Σχημάτων: Παιχνίδι μνήμης Σχημάτων

Παιχνίδι Αριθμών και Νοερών Υπολογισμών: Ο Στόχος

Παιχνίδι Μαθηματικής Ορολογίας: Θα πάρεις το Ρίσκο;

Παιχνίδι με τα Χρήματα και με Δεκαδικούς αριθμούς: Μαθηματικό Ποδόσφαιρο

Παιχνίδι Προπαίδειας: Μπρος-Πίσω

Πηγή: Kidotmou.gr

Κάντε like και εγγραφή στο κανάλι του Α.Λ.Μ.Α για να λαμβάνετε ενημερώσεις βίντεο που θα ανεβαίνουν πολύ συχνά.

Κάντε εγγραφή στο newsletter, για να σας κρατάμε ενήμερους με πολλά πολλά ενδιαφέροντα νέα, σεβόμενοι πάντα την ιδιωτικότητά σας και τις αρχές του GDPR.

Εγγραφή στο Newsletter

 

Related Posts