Δυσαριθμησία, ορισμός, χαρακτηριστικά, παρέμβαση

Κάτω από την ομπρέλα των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών είναι και η δυσαριθμησία. Λιγότερο γνωστή από τις υπόλοιπες. Τις περισσότερες φορές συνυπάρχει με άλλες δυσκολίες. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αναγνωρίζει ότι μόνο οι μαθητές με δυσλεξία δικαιούνται ρυθμίσεις μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Τι κάνουμε όμως για τα άτομα που δυσκολεύονται στα μαθηματικά και στους αριθμούς;

Στην παρακάτω παρουσίαση, θα δείτε και άλλες μαθησιακές δυσκολίες ή διαταραχές, κάτω από την ομπρέλα των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών. Αυτή είναι η άποψη των συμμετεχόντων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, από το οποίο έχει ληφθεί το αρχείο που παρατίθεται. Σχετικά με την συνύπαρξη ειδικών μαθησιακών δυσκολιών  και άλλων διαταραχών κάτω από την ίδια ομπρέλα, υπάρχουν αντίθετες απόψεις τις οποίες σας παραθέτουμε σε άλλα άρθρα.

Στην παρουσίαση αυτή, μπορείτε να διαβάσετε τον ορισμό της δυσαριθμησίας ,όπως αυτός δίνεται από διάφορους φορείς, βίντεο όπου άτομα με δυσαριθμησία παρουσιάζουν την δυσκολία τους. Ακολουθούν τα χαρακτηριστικά, αλλά και τρόποι παρέμβασης.


Απόδοση: Μηλιώνη Λία
Πηγή: euspld.com

Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Τεστ μαθηματικών δεξιοτήτων (MathPro S-Test)

Διαβάστε ακόμη:
Δυσλεξία
Δυσπραξία
Ειδική γλωσσική διαταραχή
Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητα ΔΕΠ(Υ)
Υψηλά λειτουργικός αυτισμός
Συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες

Οι αριθμοί πέρα απ’ τους κανόνες

30.00

Το πρόγραμμα «Οι αριθμοί πέρα από τους κανόνες» αποτελεί μια καινοτόμα επιστημονική προσέγγιση, αλλά ταυτόχρονα κι έναν εύχρηστο πρακτικό οδηγό για τον εκπαιδευτικό, τον γονιό και τον μαθητή του δημοτικού, αλλά και μεγαλύτερων σχολικών τάξεων.

Δείτε εδώ  τα περιεχόμενα του βιβλίου

Δείτε εδώ ένα δείγμα του βιβλίου

Κοινή χρήση:
Περιγραφή
Πως μπορείτε να διδάξετε μαθηματικά σε μαθητές που δυσκολεύονται;

Οι αριθμοί πέρα από τους κανόνες, είναι ένα πρόγραμμα που αποτελείται από βιβλίο και διαδραστικό εποπτικό υλικό. Εστιάζει σε καινοτόμους τρόπους διδασκαλίας. Αυτές δίνουν σε κάθε μαθητή τη δυνατότητα να προσεγγίζει τους αριθμούς βιωματικά, χρησιμοποιώντας υλικά της καθημερινότητας (π.χ. νομίσματα, μεζούρα, τραπουλόχαρτα).

Στόχος των δραστηριοτήτων που παρουσιάζονται είναι η ανάδειξη της λογικής στην οποία βασίζονται οι έννοιες, οι διαδικασίες και οι κανόνες των Μαθηματικών, η κατανόηση και η εμβάθυνση των εννοιών, καθώς και της μεταξύ τους σχέσης. Το πρόγραμμα «Οι αριθμοί πέρα απ’ τους κανόνες» συνιστά ένα πολύ χρηστικό εργαλείο, καθώς απευθύνεται σε μαθητές που αγαπούν τα Μαθηματικά και θέλουν να εντρυφήσουν σε αυτά προλαμβάνοντας πιθανές δυσκολίες, αλλά και σε μαθητές που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα Μαθηματικά και αναζητούν έναν γρήγορο και δομημένο τρόπο για να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί σε προηγούμενες τάξεις.

Περιλαμβάνονται:

  • 11 επανεγγράψιμες καρτέλες Δεκαδικό Σύστημα / Εκατοντάδες – Δεκάδες – Μονάδες / δέκατο – εκατοστό /Κλάσματα / Πυθαγόρειος πίνακας /Προπαίδεια / Πολλαπλασιασμός /Διαίρεση / Αριθμογραμμές / Αριθμογραμμή / Προβλήματα
  • 3 πλαστικοποιημένες εικόνες Δεκαδικό Σύστημα / Προπαίδεια / Έξυπνος Πίνακας &Αριθμοκάρτες

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά κάνοντας κλικ εδώ

Επιπλέον πληροφορίες
Συγγραφέας Καραγιαννάκης Γιάννης,

O Γιάννης Καραγιαννάκης είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας (University of Malta) , διδάσκων του Εθνικού& Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας Επιστημών Ψυχολογίας του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβένης (Catholic University of Leuven). Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον χώρο των Μαθησιακών Δυσκολιών στα Μαθηματικά (ΜΔΜ) και , ειδικότερα , στη διερεύνηση του είδους (ειδικού ή γενικού γνωστικού τομέα) των δυσκολιών στα Μαθηματικά και στην ανάπτυξη επιστημονικά τεκμηριωμένων στρατηγικών αντιμετώπισης για μαθητές 8-18 ετών. Έχει λάβει μέρος σε ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα με αντικείμενο τις Μαθησιακές Δυσκολίες: DYSSpeLD (2010-2012) , EUPALT (2011-2013) και EUSpLD (2014-2017). H δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε διεθνή ερευνητικά περιοδικά με κριτές και έχει παρουσιαστεί σε πλήθος διεθνών συνεδρίων , σε αρκετά από τα οποία συμμετείχε ως προσκεκλημένος κεντρικός ομιλητής. Έχει πολυετή εμπειρία στην αξιολόγηση μαθητών που αντιμετωπίζουν ΜΔΜ και στον σχεδιασμό παρεμβάσεων , και έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες ειδικούς και εκπαιδευτικούς σε διεθνές επίπεδο. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του τομέα των Μαθηματικών και του πρότυπου σχολείου για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες Eureka Leuven School του Βελγίου. Επίσης , είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου και συντονιστής της ακαδημαϊκής επιτροπής του European Dyslexia Association.

Εκδόσεις Πεδίο

ΣΧΗΜΑ: 20 , 5 x 28 , 5 cm , ΣΕΛΙΔΕΣ: 160 , ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ , ISBN: 978-618-5331-48-1 , ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2018

Σχετικά αρχεία

Shipping & Delivery